Φάρος Αφορεσμένου
27χλμ βόρεια του Αγίου Νικολάου της Κρήτης, στην περιφέρεια του χωριού Βρουχάς, κοντά στο Αιολικό Πάρκο στη Μπάμπουρα, βρίσκεται ο Φάρος του Αφορεσμένου (ή Ακρωτηρίου του Αγίου Ιωάννη) ένας φάρος με ξεχωριστή ιστορία που το όνομά του το πήρε από εναν θρύλο.Το ακρωτήρι, στο οποίο το 1864 κατασκευάστηκε ο φάρος, συνδέεται με μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.
Το όνομα Αφορεσμένος το πήρε από έναν τοπικό θρύλο που έχει σχέση με την συνεχώς ταραγμένη θάλασσα. Ο θρύλος λέει πως αφού ο Καϊάφας σταύρωσε τον Χριστό ξεκίνησε το ταξίδι του για την Ρώμη με σκοπό να συναντήσει το Καίσαρα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όμως πέθανε από αρρώστια που εξαπλώθηκε στο πλοίο του και έτσι έπρεπε να θαφτεί.
Φτάνοντας οι ναύτες του στην Κρήτη προσέγγισαν τον μικρό όρμο της Χωματίστρας, .όμως η θάλασσα φούσκωσε απότομα. Παρόλα αυτά οι ναύτες κατάφεραν να βγουν στην ακτή και να θάψουν τον Καϊάφα. Το ακρωτήριο έτσι ονομάστηκε «αφορεσμένος» επειδή εκεί είναι θαμμένος αυτός που σταύρωσε τον Χριστό και η θάλασσα δεν ηρέμησε από τότε. Μάλιστα πολλοί ναυτικοί οδηγοί του 19ου αιώνα πρότειναν στους καπετάνιους να πλέουν ένα μίλι στα ανοικτά του ακρωτηρίου.
Πλάκα |
Σπιναλόγκα και Καλυδώνα
Αιολικό πάρκο
Ερείπια γερμανικού παρατηρητηρίου από τον Β’ π.π. |
Στο Βρουχά βλέπουμε μια σειρά από παλιούς πέτρινους ανεμόμυλους, ενώ δίπλα στο χωριό υπάρχουν και οι μεγάλες στέρνες - πηγάδια για την αποθήκευση των όμβριων υδάτων
Το άγριο τοπίο της περιοχής είναι χαρακτηριστικό της Κρήτης, με γυμνά βουνά, απόκρημνες ακτές και πολύ αέρα.
Στο αιολικό πάρκο βλέπουμε τον μικρό ασπροβαμμένο ναό του Αγίου Ιωάννη και υπολείμματα από τα Γερμανικά παρατηρητήρια που υπήρχαν εδώ, με τις στοές που είχαν για να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Ναός Αγ. Ιωάννη |
Από εδώ αρχίζει και η κατάβαση προς το ακρωτήριο και τον φάρο, το «φανάρι» όπως το λένε οι ντόπιοι.
Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου 2019 lighthouse, crete, greece, elounta, hikes