Ο Στρούμπουλας βρίσκεται περίπου 11 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου και εκτείνεται σε ανατολική προς δυτική κατεύθυνση. Μπορεί να θεωρηθεί ως βορειοανατολική επέκταση του όρους Ίδη (Ψηλορείτης). Στο μικρό οροπέδιο σχηματίζεται στα νότια του, στα 450 μέτρα μια μικρή λίμνη με κόκκινο πηλό κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Το οροπέδιο του Στρούμπουλα σχηματίζεται στα νότια της ομώνυμης μακρόστενης οροσειράς του Στρούμπουλα (798μ), που από την πόλη του Ηρακλείου μοιάζει με κώνο ηφαιστείου, και στα βόρεια του υψώματος Έβγασος (736μ).
Από το οροπέδιο μπορεί κανείς σε λίγο χρόνο να ανηφορίσει στην κορυφή του Στρούμπουλα και στο εκκλησάκι αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό και τον Προφήτη Ηλία, διανύοντας μια διαδρομή περίπου 4χλμ από μονοπάτι και προσφέρει εντυπωσιακή θέα στα σχεδόν δύο τρίτα της Κρήτης! (ορατές είναι οι κορυφές των Λευκών Ορέων, των Κουλούκωνων, του Ψηλορείτη, των Αστερουσίων, του Γιούκτας και της Δίκτης, του κόλπου του Ηρακλείου, της Ντιάς, της πόλης του Ηρακλείου κ.λπ.).
Βλέποντας από το Ηράκλειο, το ανατολικότερο άκρο του έχει κωνικό σχήμα και είναι η πιο εξέχουσα κορυφή στην περιοχή του Ηρακλείου, σε υψόμετρο 798μ.
Ο Στρουμπούλας έχει αραιή βλάστηση που αποτελείται κυρίως από φρύγανα.
a
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 1647–48 και πριν από την έναρξη της πολιορκίας του Χάνδακα, ο οθωμανικός στρατός στρατοπέδευσε στους πρόποδες του Στρούμπουλα, κοντά στην Τύλισσο. Πιο πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της κατοχής του Άξονα στην Ελλάδα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο γερμανικός στρατός κατασκεύασε παρατηρητήριο στο Στρουμπούλα, το οποίο ανατίναξαν μαζί με το παρεκκλήσι κατά την υποχώρηση τους.
Το εκκλησάκι ξαναχτίστηκε μετά τον πόλεμο από τους κατοίκους των γύρω χωριών.