Το ενετικό του όνομα ήταν Άγιος Νικήτας. Επικράτησε όμως το Φραγκοκάστελλο που του δόθηκε από τους ντόπιους και υιοθετήθηκε σταδιακά και από τους Ενετούς.
Το φρούριο χτίστηκε στο διάστημα 1371-1374 από τους Ενετούς που ήταν κυρίαρχοι τότε του νησιού της Κρήτης, με σκοπό την προστασία από τους πειρατές, αλλά και τους συχνά εξεγειρόμενους ντόπιους.
Παρά τη στρατηγική του σημασία και τις ανακατασκευές που έγιναν σε αυτό, το φρούριο δε φαίνεται να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα ιστορία.
Το 1645 οι Ενετοί το επισκεύασαν για τελευταία φορά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους Οθωμανούς.
Το 1770 ο Κρητικός οπλαρχηγός Ιωάννης Βλάχος, γνωστότερος ως Δασκαλογιάννης, κατέλαβε το Φραγκοκάστελλο, αλλά αργότερα οι Οθωμανοί τον έπιασαν με δόλο και εκτελέστηκε στο Ηράκλειο.
Το 1828, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, ο Ηπειρώτης οπλαρχηγός Χατζή Μιχάλης Νταλιάνης οχυρώθηκε στο φρούριο μαζί με 700 άντρες.
Στις 17 Μαίου 1828 διεξήχθη σκληρή μάχη μεταξύ των οχυρωμένων Ελλήνων και των Οθωμανικών δυνάμεων του Μουσταφά Ναιλή πασά. Μετά την ήττα των Ελλήνων ο Μουσταφά πασάς κατέστρεψε προσωρινά το Φραγκοκάστελλο για να μην ξαναχρησιμοποιηθεί από τους εξεγερμένους ντόπιους, αλλά αργότερα το επισκεύασε.
Το φρούριο πάντως εγκαταλείφθηκε και χρησιμοποιήθηκε ξανά την περίοδο 1866-67.
Οι πύργοι και τα τείχη καταλήγουν σε οδοντωτές πολεμίστρες. Η κύρια είσοδος του Φραγκοκάστελλου βρίσκεται στα νότια, και στη σημερινή της μορφή αποτελεί ανακατασκευή του 19ου αι. Πάνω από την πύλη σώζεται ανάγλυφος θυρεός με το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, το έβλημα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας και τα οικόσημα των επιφανών ενετικών οικογενειών Querini και Dolfin, ενώ τα οικόσημα δύο ακόμα οικογενειών έχουν αφαιρεθεί. Μια πρόχειρη είσοδος ανοίγεται στα ανατολικά, προσθήκη του 19ου αι.
Ο νοτιοδυτικός πύργος ήταν ο σημαντικότερος γιατί προστάτευε την κυρία πύλη και αποτελούσε την τελευταία θέση της άμυνας σε περίπτωση πολιορκίας.
Τα κτίσματα που υπάρχουν σήμερα στο εσωτερικό του κτιρίου είναι ανακατασκευασμένα κατά την τελευταία περίοδο της Οθωμανικής κατοχής του κάστρου, στο τέλος του 19ου αι. Πρόκειται για συνεχόμενους ορθογώνιους χώρους που προορίζονταν για την στέγαση των στρατιωτών αλλά και για άλλες χρήσεις (αποθήκες, μαγειρία, σταβλοι).
Το Φραγκοκάστελλο έχει ανακατασκευαστεί σε διάφορες φάσεις της ιστορίας του. Κατά τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο εσωτερικό του, έχουν εντοπιστεί αξιόλογα δείγματα κεραμικής της Ενετοκρατίας, χρονολογούμενα κυρίως στο 16ο αι. , όπως επίσης σπαθιά, νομίσματα και μολουβδόβουλο του δόγη της Βενετίας Leonardus Donato (1605-1612) Η κεντρική παραλία του Φραγκοκάστελλου είναι πραγματικά μαγευτική με άμμο και ρηχά νερά, ιδανική για οικογένειες με παιδιά.
hikes, greece, crete, beach, beaches, fragokastello, chania, sfakia, beach, south crete, castle, castles, war