Στο Καινούγιο Χωριό Χερσονήσου βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτρας ή Φαρμακολύτριας (την οποία οι κάτοικοι τιμούν στις 22 Δεκεμβρίου), κτισμένος σε μια καταπράσινη περιοχή πάνω από το φαράγγι του οικισμού.
Η Αγία Αναστασία ονομάστηκε Φαρμακολύτρα επειδή στα χρόνια των μεγάλων διωγμών, τέλος του 3ου αιώνα, πριν μαρτυρήσει και η ίδια, πήγαινε δίχως φόβο στις φυλακές όπου βασανίζονταν οι Χριστιανοί, τους άλειφε με φάρμακα τις πληγές και τους φρόντιζε.
Πρόκειται για ένα σπηλαιώδη ναό για τον οποίο δεν υπάρχει χρονολόγηση. Εσωτερικά υπάρχει έντονη κατωφέρεια λόγω του βράχου και γι′ αυτό έχει δημιουργηθεί μια μικρή κλίμακα η οποία χωρίζει το ναό σε δύο επίπεδα. Υπάρχει τσιμεντένιο σύγχρονο τέμπλο το οποίο κοσμείται από τις εικόνες της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, του Παντοκράτορα και της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας. Αν και ο ναός έχει διαμορφωθεί μέσα στο βράχο, εντοπίζεται μια λαξευτή κόγχη μέσα στο ιερό.Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, ο ναός λειτουργούσε σαν καταφύγιο για τους ντόπιους. Εκεί είχε βρεθεί, σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Αγίας από ένα βοσκό και στη συνέχεια αποφασίστηκε η διαμόρφωση του βράχου σε ναό. Στη περιοχή οι γυναίκες πήγαιναν για να πλύνουν τα ρούχα τους, χρησιμοποιώντας τα τέσσερα πηγάδια που υπήρχαν. Πάνω στο βράχο, υπάρχει ένα καμπαναριό, το οποίο κατασκευάστηκε το 1960. Ο εξωτερικός προαύλιος χώρος είναι διαμορφωμένος και κατάφυτος από κυπαρίσσια, πεύκα, ελιές και τριανταφυλλιές.
Από την οροφή του σπηλαίου, τρέχει αγίασμα. Σύμφωνα με την παράδοση, παλιότερα συνήθιζαν να διανυκτερεύουν εντός του ναού-σπηλαίου ασθενείς, προκειμένου να λάβουν τη βοήθεια της Αγίας.
Η παράδοση λέει ότι το σπήλαιο χρησιμοποιούνταν από έναν βοσκό ως μαντρί, ο οποίος εντόπισε τυχαία την εικόνα της Αγίας, την οποία και μετέφερε στην εκκλησία του χωριού. Παραδόξως η εικόνα ξαναβρισκόταν εντός του σπηλαίου, γεγονός που οδήγησε τους πιστούς στη σκεπή ότι ήταν θέλημα της Αγίας Αναστασίας να γίνει ναός στο συγκεκριμένο σημείο.
Από εκεί ξεκινάει και το Φαράγγι της Αγίας Αναστασίας, το οποίο καταλήγει στην περιοχή των Γουρνών.
α